SİGARA BİR RANT ALANI MI?
Sözde sigara bağımlılığıyla mücadele adı altında her gün yeni bir zam haberi okuyoruz. Fiyatlar öyle arttı ki sorgulama dürtümüzü kaybettik. Satış elemanı ne fiyat söylerse ödeyip geçiyoruz. O denli şaşırmıyoruz ve tepki vermiyoruz. Bakın birbirimize dürüst olalım. Yaptığınız zamlar insanlara ağzını bozdurtmaktan başka hiçbir işe yaramıyor. Sigara içen insanlar sizin zamlarınızdan sonra “Aaaa bu da çok pahalı oldu” diye bir aydınlanma yaşamıyor. Daha ucuz olan sarma tütün, tekel tütün, veya elektronik sigara gibi türevlere yöneliyorlar. On kişiden birinin aklına sigarayı bırakmak geliyor. Onlar da iki gün bırakıp ardından yine içmeye devam ediyorlar. Ama dediğim gibi sigarayı bırakmıyorlar. Üstelik daha kalitesiz tütün ürünleri tükettiklerinden vücutlarına daha fazla zarar vermiş oluyorlar.
Öyleyse bunun sonucunda kim yarar görüyor? Sigara sizin için sağlık meselesi mi yoksa bir rant alanı mı? Bu soruyu neden soruyorum biliyor musunuz? Çünkü bir paket sigaranın yarısından fazlası vergi maliyeti olarak kesiliyor. İnsanların sağlıklarını gerçekten düşünüyor olsaydınız bu denli vergi almaz daha farklı çözüm yollarına giderdiniz.
Bir kere de zam yapmak yerine sosyal araştırma yapın lütfen. İnsanlar neden sigara tüketiyor? Son zamanlarda sigara kullanımı -yaptığınız zamlara rağmen- neden arttı? Sigaraya başlama yaşı neden ortaokul sıralarına kadar düştü? Lütfen önce bunları bir araştırın. Fakat eften püften değil ciddi ciddi araştırın. Çünkü ben dahi sırf ülkenin sorunlarına ve gençliğinin heba oluşuna içerlenmekten sigaraya başlayan en az on kişi sayabilirim size. Veya ailesinin maddi durumundan ötürü problemler yaşayan, sevdiklerini depremde kaybeden, hayallerini sabit bir maaş için bırakmak zorunda kalan, önünü göremeyen ve bundan sebep depresyona giren milyonlarca insan var. Sizce tüm bu insanlar sadece bağımlı olduğu için mi sigara tüketiyor? Yoksa içlerindeki boşluğu doldurmak için sigarayı bir meta olarak mı kullanıyorlar?
Yaptığınız zamların sigara bağımlılığı üzerindeki etkisi havanda su dövmekle aynı şey, emin olun. Gelin, vazgeçin şu zam sevdasından da problemin altına bakın biraz. Belki o zaman birbirimizi anlarız ve gerçek çözümler üretmeye başlarız.
Kalın sağlıcakla…