Çocukların beslenme çantasında neler olmalı

Diyetisyen Tuğba Küçük, çocukların sağlıklı bir bünyeye sahip olabilmesi ve derslerinde başarıyı yakalayabilmeleri için iyi beslenmeleri gerektiğini söyledi.

 

Okula ilk kez adım atan çocukların yaşadığı değişikliğin, beslenme alışkanlıklarını da etkilediğini belirten   Dyt. Tuğba Küçük, çocukların sağlıklı bir bünyeye sahip olabilmesi ve derslerinde başarıyı yakalayabilmeleri için uygulanması gereken beslenme düzeni hakkında bilgi verdi. Tuğba Küçük, "Bu yaş grubu çocuklarda sağlıklı beslenme, beden, zihin, sosyal gelişim ve okul başarısı üzerinde doğrudan etkili. Aynı zamanda yetişkinlik dönemine temel oluşturan doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılması sağlanıyor'' dedi.

 

Küçük, özelikle kahvaltıya dikkat çekerek, "Kahvaltı günün en önemli öğünü olmakla birlikte erken uyanamama, okula geç kalma korkusu, yemek yeme isteği duymama, anne-babanın zaman ayırmaması gibi çeşitli sebeplerden dolayı maalesef okul çocuklarının en fazla atladığı öğün olmaktadır. Ülkemizde yapılan bir araştırmada, okul çocuklarının ancak yüzde 57'sinin düzenli kahvaltı yaptığı belirlenmiştir. Kahvaltı yapmayan çocukların derslerdeki konsantrasyonlarının ve algılamalarının düşük, dikkat sürelerinin kısa olduğu, öğrenmede güçlük çektikleri, bazılarında da baş ağrısı, baş dönmesi gibi sıkıntılar olduğu tespit edilmiştir. Okul çocuklarında bütün bu olumsuz durumları önlemek ve en iyi büyüme-gelişmeyi sağlamak için muhakkak her sabah dengeli bir kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltı yapmanın ne kadar önemli olduğu kadar, kahvaltının içeriği de oldukça önem taşımaktadır. Kahvaltıda, kan şekerini hızla yükselten ve sonra düşüren şekerli gıdalar yerine büyümek için gerekli olan protein yönünden zengin süt, yumurta, peynir, bağışıklığı güçlendiren vitamin ve mineralden zengin taze sebze-meyve, günlük enerji ihtiyacımızın çoğunluğunu sağlayan ekmek, tahıl gevreği gibi gıdalar tüketilmelidir" diye konuştu.