Zonguldak'ta büyük skandal!

Zonguldak 26.10.2018 - 20:27, Güncelleme: 05.11.2020 - 18:10 2028+ kez okundu.
 

Zonguldak'ta büyük skandal!

Türkiye genelinde üretim yapan genç çiftçilere ‘Genç Çiftçi Projesi’ kapsamında Zonguldak’ta dağıtışan hayvanların şartnamelere uymadığı iddia edildi. Genç Çiftçi Projesi kapsamında Zonguldak’a gelen 750 adet küpeli hayvandan 70 ile 80 arasında hayvanın yine şartnameye uygun olmayarak ‘Kaparo yakma’ tehdidi ile çiftçilere zorla verildiği iddia ediliyor. Hayvanların şartnameye uymadığı, çiftçilerin buna itiraz ettiği ancak “Siz almazsanız yedeklere veririz. 3 Bin lira kaporanız yanabilir” denilerek ‘uygun olmayan’ hayvanların çiftçilere kabul ettirildiği iddia edildi. YERLİ CİNSLER VERİLDİ Zonguldaklı çiftçilere verilen hayvanların şartname gereği 8-13 aylık ve kombine ırklardan (Hem et hem de süt üretimi için) olması ayrıca doğum yaptıklarında 30 litreye yakın süt verecek cinsten olması gerekirken verilen hayvanların Anadolu ırklarından (Boz, Yerli Kara, Doğu Anadolu Kırımızı, Güneydoğu Anadolu Kırmızı) olduğu ve günlük 5 litre süt verebilecek durumda olduğu ifade ediliyor. 3 BİN LİRA NEREDE? Verilen hayvanların şartnamede 180 kilo olması gerekirken yine bir çoğunun belirtilen kilogramdan daha düşük olduğu iddia edildi. Çiftçilerin proje kapsamında 3 Bin Lira kaparo verdiği devletin ise bir hayvan için 6 Bin lira ücreti üreticiye verildiği biliniyor. Şarnameyi karşılamayan hayvanlarda aradaki fark olan 3 Bin Liranın nereye gittiği ise merak konusu oldu. ÇATAKLI NEDEN İTİRAZ ETMEDİ? Diğer taraftan Genç Çiftçi Projesinde verilen hayvanlara ise bazı illerde İl Tarım Müdürlüklerinden itiraz geldiği çiftçilere şartnamelere uymayan hayvanların verilemeyeceğinin söylenerek iade yapıldığı belirtiliyor. Fakat Zonguldak’ta böyle bir durumun olmadığı İl Tarım Müdürü Cemalettin Çataklı’nın söz konusu hayvanları kabul ederek çiftçiye dağıtımının önünü açtığı iddia edildi. Ayrıca yine bir ilçeden gen bir çiftçinin hayvanlar ile ilgili şikayetini İl Tarım Müdürlüğüne ilettiği öğrenildi. Bu gelişmeler ışığından yetkililerin kamuoyunu aydınlatması ve kamu vicdanının rahatlatılması gerektiği gerçeğini üzerinden çağrıda bulunuyoruz.  

Türkiye genelinde üretim yapan genç çiftçilere ‘Genç Çiftçi Projesi’ kapsamında Zonguldak’ta dağıtışan hayvanların şartnamelere uymadığı iddia edildi.

Genç Çiftçi Projesi kapsamında Zonguldak’a gelen 750 adet küpeli hayvandan 70 ile 80 arasında hayvanın yine şartnameye uygun olmayarak ‘Kaparo yakma’ tehdidi ile çiftçilere zorla verildiği iddia ediliyor. Hayvanların şartnameye uymadığı, çiftçilerin buna itiraz ettiği ancak “Siz almazsanız yedeklere veririz. 3 Bin lira kaporanız yanabilir” denilerek ‘uygun olmayan’ hayvanların çiftçilere kabul ettirildiği iddia edildi.

YERLİ CİNSLER VERİLDİ

Zonguldaklı çiftçilere verilen hayvanların şartname gereği 8-13 aylık ve kombine ırklardan (Hem et hem de süt üretimi için) olması ayrıca doğum yaptıklarında 30 litreye yakın süt verecek cinsten olması gerekirken verilen hayvanların Anadolu ırklarından (Boz, Yerli Kara, Doğu Anadolu Kırımızı, Güneydoğu Anadolu Kırmızı) olduğu ve günlük 5 litre süt verebilecek durumda olduğu ifade ediliyor.

3 BİN LİRA NEREDE?

Verilen hayvanların şartnamede 180 kilo olması gerekirken yine bir çoğunun belirtilen kilogramdan daha düşük olduğu iddia edildi. Çiftçilerin proje kapsamında 3 Bin Lira kaparo verdiği devletin ise bir hayvan için 6 Bin lira ücreti üreticiye verildiği biliniyor. Şarnameyi karşılamayan hayvanlarda aradaki fark olan 3 Bin Liranın nereye gittiği ise merak konusu oldu.

ÇATAKLI NEDEN İTİRAZ ETMEDİ?

Diğer taraftan Genç Çiftçi Projesinde verilen hayvanlara ise bazı illerde İl Tarım Müdürlüklerinden itiraz geldiği çiftçilere şartnamelere uymayan hayvanların verilemeyeceğinin söylenerek iade yapıldığı belirtiliyor. Fakat Zonguldak’ta böyle bir durumun olmadığı İl Tarım Müdürü Cemalettin Çataklı’nın söz konusu hayvanları kabul ederek çiftçiye dağıtımının önünü açtığı iddia edildi.

Ayrıca yine bir ilçeden gen bir çiftçinin hayvanlar ile ilgili şikayetini İl Tarım Müdürlüğüne ilettiği öğrenildi.

Bu gelişmeler ışığından yetkililerin kamuoyunu aydınlatması ve kamu vicdanının rahatlatılması gerektiği gerçeğini üzerinden çağrıda bulunuyoruz.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve karar67.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.